February 05, 2013

Runeberg's Torte


Happy Runeberg's Day!

Runeberg's torte are traditionally served only once a year, on Runeberg's Day, to celebrate Finland's national poet. These cakes are flavoured with almond meal and gingerbread cookies (and rum, which I didn't have) and topped with raspberry jam and icing. They are such a special treat and I was so happy to serve these to my Finnish friend visiting yesterday. What a perfect start for the new month!

Runeberg's Torte
(makes 10-12)

150g butter (organic)
150ml (about 120g) (raw) sugar
2 eggs (free-range, organic)
100ml (organic, unsweetened) apple sauce
150ml (about 100g) plain flour
100ml (about 50g) almond meal
150ml (about 90g) gingerbread crumbs
1 teaspoon baking powder

raspberry jam
60g icing sugar
1/2 tablespoon hot water

1. Beat soft butter and sugar in a bowl. Add eggs beating well after each one.

2. Add apple sauce and fold in the dry ingredients (mixed together first in a separate bowl).

3. Spoon the batter into cupcake molds and bake in 190C for about 15-20 minutes. Let cool.

4. Mix icing sugar and hot water in a bowl until you have a smooth, thick paste. Press a small dent in the middle of each cake and top with jam. Pipe a thin layer of icing sugar around the centre.




 

9 comments:

  1. Heips. Ihana blogi sinulla.

    Pyöräytin eilen Runebergejä ystävilleni täällä Portugalissa. Onneksi paikallisesta kaupasta saa "Anna's thin gingerbread" pipareita. Muuten jäisi Runebergit leipomatta.

    Tuosta rommista voidaan olla montaa mieltä. Jos se on Strohia, se sopii Runebergeihin, koskapa Strohissa on karvasmantelin aromia. Mikä tahansa muukin karvasmantelin makuinen juoma toimii. Minä lisäsin taikinaan pari ruokalusikallista paikallista karvasmantelilikööriä ja kostutin kuorruttamista vailla olleet tortut vielä samalla liköörillä. Lopputulos oli tosi hyvä. Suomessahan useimmiten käytetään taikinaan pari tippaa karvasmanteliöljyä antamaan "se oikea aromi" näile leivonnaisille.

    Minun Runebergeihini kuuluu myös erottamattomasti kardemumma. Sinun reseptisi kestäisi hyvinkin puoli ruokalusikallista rouhittuja kardemummansiemeniä :) Kannattaa kokeilla ensi vuonna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!

      Sita mietinkin, etta mielestani niihin kuuluu karvasmantelioljy mita itseltani kylla loytyykin (Suomesta mukana tuonut). Talla kertaa jatin sen kuitenkin pois, silla ajattelin etta vieraani ei ehka niin voimakkaasta mausta pitaisi. Nuista omatekemistani pipareista tuli hyvin mausteista makua torttuihin, mutta kokeilen seuraavalla kerralla ehdottamaasi kardemumman lisaysta. Kiitos!

      Delete
  2. your cake looks delicious, can we use a store gingerbread cookies ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, of course! They will work fine :-)

      Delete
  3. Hyvää Runebergin päivää! Täällä Singaporessa herkutellaan myös tänään :)

    ReplyDelete
  4. Kivalta vaikuttava resepti. En olekaan ennen nähnyt Runebergin torttuihin lisättävän omenasosetta. Me leivomme tänään torttuja täällä Saksassa :)

    ReplyDelete
  5. Minunkin piti noita tehdä mutten sitten ehtinyt,Mutta voihan noita ihanuuksia syödä muinakin päivinä;D

    ReplyDelete
  6. i'd never heard of these before. thanks for sharing! they look great.

    ReplyDelete
  7. Thanks for the recipe! Much easier to make than I thought, and even more tastier than I remembered! Didn't have gingerbread, so used Aldi/Lidl Spekula biscuits instead.... So so scrummy!

    ReplyDelete