February 28, 2010

Viikunapikkuleivät

Loppukesän viikunasesonki jatkuu ja niistä on tietenkin otettava kaikki ilo irti :-) Kokeilin tehdä tuoreista viikunoista myös jäätelöä, mutta se oli pettymys. Jäätelökoneella siitä olisi varmasti saanutkin kelpo herkkua, mutta käsintehtynä se ei onnistunut ja maku jäi vaatimattomaksi. Pikkuleivät maistuvat kuitenkin aina!

Viikunapikkuleivät

noin 5 keskikokoista tuoretta viikunaa (ruskeaa lajiketta)
1/3 kuppia* vettä
1 kuppi pehmeää suolatonta voita
1/2 kuppia sokeria
1/2 kuppia tummaa sokeria (fariinisokeria)
1 kananmuna
1 tl vaniljaesanssia
2 kuppia vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

* 1 kuppi vastaa 250 ml ja noin 125 g jauhoja

Kuori ja hienonna viikunat ja keitä kattilassa veden kanssa noin 5-10 minuuttia kunnes seos hieman sakenee. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja anna jäähtyä. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää kananmuna ja vanilja ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi viikunasose. Sekoita hyvin. Nostele lusikoiden avulla tai pursottimella taikinasta leivinpaperille pieniä leipäsiä tai lusikoi taikina muffinivuokiin. Kypsennä 180 asteessa kymmenisen minuuttia tai kunnes kullanruskeita.

February 27, 2010

Arabialöytöjä

Ulla Procopen suunnitteleman Rosmarin sarjan S-mallin kannu löytyi tänään vakio vanhan tavaran kaupasta. Olin todella onnellinen, että kaupan omistaja oli varannut kannun minua varten!

February 25, 2010

Rapeanahkainen lohi mantelikermakastikkeella

Australian Masterchef kisassa kilpaillut Poh Ling Yeow on saanut oman ruokaohjelman jota olen nyt seurannut muutaman viikon ajan. Poh's Kitchen onkin viihdyttävä ruokaohjelma ja Poh itse on virkistävä lisä Australian julkkiskokkikaartiin. Eilisessä sarjassa Pohn vieraana ollut ranskalainen kokki Emmanuel Mollois laittoi lohta ja sen kanssa mantelikastiketta jonka reseptiä minun oli tietenkin kokeiltava samantien. Lohen nahka paistuu todellakin aivan uskomattoman rapeaksi ja kermainen mantelikastike on aivan uusi ajatus lohen kanssa tarjoiltavaksi.

Rapeanahkainen lohi mantelikermakastikkeella

2 kapeaa lohifilettä

öljyä paistamiseen

merisuolaa


Kuumenna pannu todella kuumaksi ja lisää viime tipassa öljy. Aseta lohifileet nahkapuoli alaspäin pannulle, ripottele päälle merisuolahiutaleita ja anna kypsyä keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Varo ylikypsentämästä! Lohi saa jäädä päältä hieman raa'aksi.

Mantelikermakastike

1 pieni keltasipuli hienonnettuna

100 g mantelirouhetta

100 ml kuivaa valkoviiniä

100 ml maitoa

200 ml kermaa

suolaa, valkopippuria


Kuullota sipuli öljyssä, mutta älä ruskista. Lisää mantelirouhe ja keitä muutama minuutti. Lisää sitten valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää maito ja kerma ja keitä miedolla lämmöllä kunnes mantelit ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Ota kattila liedeltä ja sekoita kastike sauvasekoittimella tasaiseksi ja sen jälkeen siivilöi kastike. Tarjoile lohen kanssa.

February 24, 2010

Kreikkalaiset seesamirinkulat

Viimeisin Gourmet Traveller-lehti matkaa tällä kertaa Kreikkaan. Lehti on pullollaan mitä ihanampia ohjeita ja tietenkin loistavia ruokavalokuvia! Tämä yksinkertainen pikkuleipäresepti tarjoaa paljon enemmän kuin lupaa: rinkuloista tuli superrapeita, juuri sopivan makeita, kerrassaan vaarallisen hyviä, joten suosittelen enemmän kuin ehdottomasti kokeilemaan!

Kreikkalaiset seesamirinkulat (18-20 kpl)

180 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
110 g (raakaa) sokeria (itse käytin hienosokeria)
1 kananmuna
1 tl vaniljaesanssia
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
335 g vehnäjauhoja
60 ml tuoretta appelsiinimehua
1/2 tl raastettua appelsiininkuorta

kananmunaa voiteluun
seesaminsiemeniä ja sokeria koristeluun

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vanilja ja vatkaa hyvin. Lisää taikinaan leivinjauhe, sooda, puolet jauhoista sekä appelsiininkuori ja -mehu. Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot hyvin sekoittaen. Ota taikinasta ruokalusikallisen kokoisia palloja ja muotoile noin 15 senttimetrin pötköiksi. Kierrä pötkö rinkulaksi ja asettele uunipellille. Voitele rinkulat kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä ja sokeria. Paista 190 asteessa noin 15-20 minuuttia. Nautiskele lämpiminä kahvin kanssa.

February 20, 2010

Go-Zen, Mosman - Sydney

Japanilainen illallinen aurinkoisen päivän päätteeksi. Tarjolla oli muutama erikoisempikin vaihtoehto, kuten alkupalaksi tilaamamme grillattu munakoiso anjovis ja osteritahna kastikkeella.

Yakinisu with anchovy & smoked oyster paste sauce

Roasted chicken with vegetables with cheese and teriyaki sauce

Pirate style sashimi: Salmon, tuna and boiled prawns in garlic and ginger flavored soy sauce

Roasted soy bean and green tea ice cream!

February 18, 2010

Menya Noodle Bar, Chinatown - Sydney

Pikainen lounas Sydneyn kiinalaisessa kaupungin osassa sijaitsevassa Menya nuudelibaarissa. Rakastan kiinalaisen kaupunginosan sykettä ja turistipaljoudesta huolimatta siellä näkee silti paljon paikallisia jotka hakevat sieltä kaiken tuoreista hedelmistä ja kalasta kiinalaisiin rohtoihin ja halpaan rihkamaan.

Menya Original Salad with chopped salmon & deep fried ramen

Ni-Tamago

Kiinalaisen kaupunginosan viihdettä - The Bottleman

February 17, 2010

Keittiöterapiaa - Ruis- ja kuminansiementikut

On päiviä jolloin kotiin tullessa on vaikea unohtaa kiireisen työpäivän tapahtumia. Ajatukset tuntuvat laukkaavaan tuhatta ja sataa vielä monta tuntia kotiin pääsyn jälkeenkin. Tällaisina päivinä sopiva annos keittiöterapiaa on juuri mitä tarvitsen. En tietenkään tarkoita tuntikausien raatamista patojen ääressä, vaan jotain aivan vaatimatonta ja helppoakin, kunhan se vain vie ajatukset pois ikävistä tai mieltä painavista asioista. Viikonloppuna ostamani kirja "The Cookie and Biscuit Bible" on juuri tällaisiin hetkiin tarkoitettu opus. Se on täynnä mitä ihanampia pikkuleipäreseptejä, joista suurin osa on sopivan helppoja ja nopeita arki-iltoinakin toteutettaviksi. Jos on vain pienen terapia-annoksen tarpeessa, niin mikä estää puolittamasta reseptiä ja tekemästä vain pienen annoksen? Taloudellista se ehkä ei ole, mutta terapiaa yhtä kaikki.

Ruis - ja kuminansiementikut (18-20 kpl)

90 g vehnäjauhoja
75 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
90 g suolatonta voita
2 tl kuminansiemeniä
4 rkl kiehuvaa vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe ja lisää voi. Hiero seos murumaiseksi ja lisää puolet kuminansiemenistä ja vesi. Sekoita taikina pehmeäksi. Leikkaa taikina noin 18 samankokoiseen palaan ja pyörittele jokainen pala pitkulaiseksi tikuksi. Nostele tikut uunipellille ja ripottele päälle loput siemenet. Pyörittele tikkuja pellillä jotta siemenet tarttuvat joka puolelle. Kypsennä 180 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia ja anna jäähtyä.

February 16, 2010

Rapeakuoriset sardiinit halloumijuuston kera

Tuoreita sardiineja... Tarviiko sanoa enempää? Suussasulavan hyviä, valkosipulin ja sitruunan maustamia ja oliiviöljyssä rapeaksi paistettuja. Olenko jo Välimerellä?

Rapeakuoriset sardiinit

7 kokonaista sardiinia
yhden sitruunan raastettu kuori
1,5 valkosipulinkynttä
rouhittua mustapippuria
merisuolahiutaleita
oliiviöljyä

vehnäjauhoja
oliiviöljyä

Perkaa ja puhdista sardiinit ja aseta kulhoon. Lisää kalojen päälle raastettu sitruunan kuori, murskattu valkosipuli sekä mausteet ja lorauta päälle oliiviöljyä. Kääntele kaloja hieman, jotta marinadi pääsee joka puolelle. Anna marinoitua puolisen tuntia. Kääntele marinoidut kalat jauhoissa ja paista öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoile timjamilla maustettujen, pannulla pehmeiksi paistettujen halloumijuustosiivujen kera.

February 14, 2010

Iloista ystävänpäivää!

Laskiaissunnuntain ja ystävänpäivän voi yhdistää näinkin :-) Kotilieden herkullinen resepti sopi erittäin hyvin päivän teemaan.

Ystävänpäivän laskiaispullat

3 dl maitoa
11 g kuivahiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
puolikas kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
75 g suolatonta voita

Lämmitä maito noin 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiivaa pieneen määrään jauhoja ja sekoita maidon sekaan. Lisää sokeri, suola ja kardemumma ja alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta
12-15 pyöreää pullaa ja anna pullien kohota liinan alla vielä parikymmentä minuuttia. Voitele kohonneet pullat taikinasta ylijääneellä munanpuolikkaalla ja kypsennä 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Täyte

2 dl vispikermaa
pieni loraus vaniljaesanssia
sekalaisia (pakaste)marjoja tai vadelmia
reilu rkl vadelmahilloa

Vaahdota kerma, mausta vaniljaesanssilla. Lisää vadelmahillo ja marjat. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä marjakermavaahdolla. Koristele pölysokerilla. Nauti ystävien seurassa.

February 13, 2010

Kiinalainen uusi vuosi, Sydney

Kiinalaisen uuden vuoden juhlinnat Sydneyssä ovat maailman suurimmat Aasian ulkopuolella. Sydneyn kaupunki järjestääkin paljon toimintaa koko viikolle ja juhla on täällä erittäin paljon esillä. Sateisesta säästä huolimatta ihmisiä tungeksi tänäänkin kiinalaisilla markkinoilla ja Sydneyn kiinalaisessa kaupunginosassa kaikkien valmistautuessa juhlintaan.

Punaiset lyhdyt kiinalaisilla markkinoilla


Rihkamaa uuden vuoden juhlintaan

Dumplingseja tietenkin!

Värikäs lohikäärme yllätti meidät ostoskeskuksessa jonne se oli tuomassa uuden vuoden hyvän onnen toivotukset.

Tiikerin vuosi alkaa

February 12, 2010

Hedelmäinen broileripastasalaatti

Helmikuu on Sydneyssä usein kostea ja kuuma. Tänään lämpömittari on näyttänyt reilusti yli kolmeakymmentä astetta ja sisälläkin kuumuus on sietämätön. Tämän takia (ja jääkaapissa odottavan pastan jämien) ainoa oikea vaihtoehto perjantai-illan ateriaksi oli broileripastasalaatti tätä Pirkan reseptiä mukaillen.

Hedelmäinen broileripastasalaatti

3-4 dl kypsää pastaa
n. 150 g broilerin maustamattomia rintapaloja
reilu tl curryjauhetta
1 rkl hunajaa
1 punasipuli
1 omena

Kypsennä broileripalat pannulla ja mausta currylla ja hunajalla. Anna jäähtyä ja lisää pastan joukkoon. Viipaloi sipuli hienoksi, kuutio omena ja lisää muiden aineiden sekaan.

Salaatinkastike

1 banaani
kermaviiliä (itse käytin sour cream)
rakuunaa
mustapippuria
merisuolaa

Soseuta banaani ja sekoita mukaan pari desiä kermaviiliä. Mausta rakuunalla, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita kastike pastan joukkoon. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

February 11, 2010

Takeru, Sydney

Sydney on pullollaan japanilaisia ravintoloita. Suuri osa niistä on kuitenkin korealaisten omistuksessa, jolloin tarjonta ei ehkä ole niin autenttinen kuin voisi toivoa. Nautimme pikaisen lounaan Takeru-ravintolassa, lähellä Sydneyn kiinalaista kaupunginosaa. Olen käynyt ravintolassa useasti aiemminkin ja tarjolla on paljon erikoisempiakin herkkuja. Yksi suosikeistani on ehdottomasti omochi curry eli eräänlainen gratinoitu riisikakku currykastikkeessa. Tällä kertaa tyydyin kuitenkin toiseen suosikkiini eli ankeriakseen (kuva yllä). Toinen tilaamamme annos oli tyypillinen japanilaisissa ravintoloissa tarjottava tori no kara-age eli uppopaistettu kana jota olen aikonut jo pitkään laittaa kotonakin.

Tori no kara-age

Sydneyn Chinatownin aina yhtä kiireinen Paddy's Market, josta rihkaman lisäksi saa myös päivän markkinahintaan hedelmiä ja merenantimia.

February 09, 2010

Arabiavarasto kasvaa

Viimeisimmät Arabia-astia löytöni: Pomona Mansikka-sarjan kannellinen kippo sekä uuniastia jonka myös arvelisin olevan Pomonaa, mutta en ole löytänyt mistään tähän tarkennusta. Jos joku sattuu tunnistamaan kuvan astian, olisin erittäin kiitollinen lisätiedoista!

February 08, 2010

Takaisin arkeen - Parmesaanikuorrutteinen lohi

Reilun viikon mittainen loma vanhempieni kanssa meni yhdessä hujauksessa ja paluu arkeen tuntuu vaikealta. Mielessä on mukavat lomamuistot ja ikävää helpottamaan selailen vanhempieni mukanaan tuomia suomalaisia lehtiä, hörpin Presidentti-kahvia ja haaveilen seuraavasta Suomi-lomasta. Perheestä ja ystävistä erossa oleminen on vaikeaa, mutta onneksi arjen rutiinit saavat viikot menemään nopeasti.

Parmesaanikuorrutteinen lohi on seurausta samaisen kuorrutuksen saaneesta kanasta. Juuri sopivan vaivatonta ensimmäisen työpäivän ja sitä seuranneen auringonpaisteisen iltapäiväkävelyn päätteeksi.

Parmesaanikuorrutteinen lohi

1 lohifilee
Panko-korppujauhoja

parmesaaniraastetta

rouhittua mustapippuria

kuivattua timjamia

rypsiöljyä

merisuolaa


Mausta kala suolalla ja pippurilla, sekoita muut aineet keskenään ja lusikoi kalan päälle. Kypsennä uunissa puolisen tuntia tai pitempään fileitten koosta riippuen. Tarjoilin lohen kuoreltaan purppuran värisen perunan kanssa. Maku muistuttaa bataatin ja tavallisen perunan yhdistelmää.

Ps. Taustalla uusimpia Arabia-löytöjäni: Pomona Mansikka-sarjan kannellinen purkki. Mutta siitä lisää myöhemmin :-)

February 07, 2010

Helmikuun ruokahaaste - Tofu

Helmikuun ruokahaasteen teemaksi ilmoitettu tofu on minulle aina mieleinen raaka-aine. Aiemmin tekemääni tofujuustokakkua en voinut ilmoittaa mukaan haasteeseen, mutta silti mieli teki käyttää tofua jälkiruokaan ja kakku siitä syntyi tälläkin kertaa. Täytyy kyllä myöntää, että tämä kakku oli ehdottomasti oudoin ikinä tekemäni tai syömäni kakku, mutta suositella voin sitä siitä huolimatta - ehkä kuitenkin vain tofun todellisille ystäville :-) Alkuperäinen resepti löytyy täältä, mutta kuten aina, muokkasin sitä hieman itselleni sopivaksi.

Marjainen tofujuustokakku

Pohja


n. 10 täysjyväkeksiä
+ pari ylimääräistä keksiä koristeluun
1 valkuainen
2 tl juoksevaa nunajaa


Sekoita pohjan ainekset tehosekoittimessa tai yleiskoneella tasaiseksi. Painele taikina kakkuvuoan pohjalle.

Täyte

900 g tofua (ei kovinta lajia)

2 valkuaista

desin verran rusinoita
yhden appelsiinin raastettu kuori ja mehu

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl kanelia

1 tl vaniljaesanssia


Sekoita täytteen aineet tehosekoittimessa tai yleiskoneella tasaiseksi ja kaada vuokaan pohjan päälle. Kypsennä kakkua 180 asteessa noin 50 minuuttia ja anna jäähtyä.

Päällys

300 g pakastevadelmia

3 tl maissijauhoja pieneen määrään vettä sekoitettuna


Sulata vadelmat kattilassa, lisää maissijauho ja keitä kunnes seos soseentuu, anna jäähtyä ja lusikoi kakun päälle. Koristele reunat vielä keksimurusilla.

February 06, 2010

Baklavaviikunat

Selaillessa tätä visuaalisesti upeaa blogia osui silmääni baklavaviikunoiden ohje. Kerrassaan nerokas idea ja jääkaapissani oli sopivasti neljä tuoretta viikunaa uutta reseptiä odottamassa.
Pähkinäseos oli niin herkullinen, että ajattelin käyttää samaa sekoitusta myös uuniomenoille.
Viikunoiden koosta riippuen täytettä voi tulla muutenkin liikaa, mutta lopun voi käyttää uuniomenoiden sijaan vaikka hyvän vaniljajäätelönkin kanssa.

Baklavaviikunat

50 g saksanpähkinöitä

25 g manteleita

25 g pistaaseja

1 tl kanelia

25 g fariinisokeria

30 g voita


hunajaa

1 appelsiinin mehu


Sekoita täytteen aineet tehosekoittimessa karkeaksi (ei siis liian hienoksi). Leikkaa viikunoihin ristihalkio ja täytä halkiot pähkinäseoksella. Asettele viikunat uuniastiaan ja lusikoi päälle hieman täytettä, juoksevaa hunajaa ja kaada astiaan lisäksi yhden appelsiinin mehu. Kypsennä 160 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

February 05, 2010

Persikkakeikauskakku

Persikat ja nektariinit ovat parhaimmillaan ja vanhempieni vierailun kunniaksi leivoin heille makean keikauskakun. Fariinisokeri antaa kakulle oman makeutensa, mutta persikat voi saatavuudesta riippuen korvata ananaksilla tai muilla tuoreilla hedelmillä. Resepti on peräisin paikallisesta Pirkka-lehteä vastaavasta lehdestä.

Persikkakeikauskakku

50 g suolatonta voita
1/4 kuppia fariinisokeria
3 persikkaa
125 g suolatonta voita
2 kananmunaa
1 tl vaniljaesanssia
1/2 kuppia itsekohoavaa vehn
äjauhoa (tavallinen vehnäjauho + leivinjauhe suhde on noin 1 kuppi jauhoja/2 tl leivinjauhetta ja pieni ripaus suolaa)
1/4 kuppia mantelirouhetta
2 rkl maitoa

Kaada 50 g sulatettua voita halkaisijaltaan 20 cm vuokaan ja ripottele päälle fariinisokeri. Halkaise persikat, poista kivet ja viipaloi puolikuun muotoisiksi ohuiksi viipaleiksi. Asettele persikanviipaleet voin ja sokerin päälle. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi, lisää kananmunat ja vanilja ja vatkaa hyvin sekaisin. Sekoita mukaan jauhot, mantelirouhe ja maito. Kaada taikina vuokaan ja paista 160 asteessa puolisen tuntia. Kumoa hieman jäähtyneenä.

February 04, 2010

Ben & Jerry's Ice Cream, Manly - Vihdoinkin

Australian ensimmäinen Ben & Jerry's jäätelö-myymälä avattiin Sydneyn pohjoispuolella sijaitsevaan Manlyn kaupunginosaan vasta viime vuoden lopulla ja nyt sain vihdoin mahdollisuuden mennä paikan päälle herkuttelemaan.

Strawberry Cheesecake ja Mint Chocolate Chunk

Sweet Cream & Cookies

Coffee, Coffee Buzz, Buzz, Buzz!

New York Super Fudge Chunk ja Chocolate Chip Cookie Dough - Oops!

Makuvalikoimaa

Tarjolla on tietenkin paljon muitakin herkkuja

February 03, 2010

Lihakauppojen aatelia - Victor Churchill Butchers, Sydney

Woollahran kaupunginosassa sijaitseva Victor Churchillin lihakauppa on vuonna 1876 perustettu perheyritys jonne sisään astuessaan kokee kuin astuneensa toiseen maailmaan. Asiakas voi seurata lihamestarin taitavaa työskentelyä lasin takana, ostaa kaupassa valmistettuja toinen toistaan mahtavampia herkkuja tai syödä paikan päällä kaupan omia tuotteita. Kaupan uskomattoman laadukas työnjälki näkyy joka puolella ja asiakas voi tuntea itsensä todella etuoikeutetuksi saadessaan asioida täällä. Kunpa vielä jonain päivänä voisin ostaa kaiken käyttämäni lihan näin laadukkaalta lihakauppiaalta!


Lihamestari työssään


Kylmähuone jossa liha kuivataan

Kaupan teemaan sopivat ovenkahvat

February 02, 2010

Päivä veneellä

Veneily on Sydneyssä suosittu harrastus ja kaupungin lukuisat satamat ovatkin pullollaan toinen toistaan komeampia veneitä. Hra Kengurun perheen kanssa veneily on aina kesän kohokohtia ja kaupungin melusta rauhallisemmille vesille pääseminen ja auringonpaisteessa lekottelu on juuri tervetullutta rentoutumista.


Pittwater on rauhallinen sisävesi, jonka lukuisissa poukamissa kuulee vain kaskasien sirkutusta ja veden liplatusta.

Lounastelu veneellä on parasta mitä tiedän; meri-ilma tuntuu vain lisäävän ruokahalua :)

Olut on pidettävä kylmänä keinolla millä hyvänsä.

Hiekkakivet hioutuvat tuulen vaikutuksesta kauniiksi.

Sataman purjeveneitä