September 20, 2009

Sunnuntaiherkuksi kotoisia karjalanpiirakoita

Kyllä nyt kelpaa! Olen huhkinut aamun keittiössä karjalanpiirakoita pyöritellen ja vaikka näistä ei nyt niin mallikappaleita tullutkaan ja "rypyttäminenkin" on vielä ihan hakusessa niin maku oli ainakin kohdallaan! Viimeksi muistan tehneeni karjalanpiirakoita koulun kotitaloustunneilla, joten ehdin rypytellä suurimman osan piirakoista ennen kuin oikea malli ja muoto alkoi vihdoin palautua mieleen.

Ruisjauhot ovat vihdoin löytäneet täälläkin tiensä tavallisiin ruokakauppoihin, kun vielä pari vuotta sitten niitä sai vain luontaistuotekaupoista. Oikeaa piirakkapulikkaa ei tähän hätään löytynyt, joten tavallinen kaulin sai kelvata ja ihan hyvinhän se näytti toimivan. Perinteinen resepti piirakoille löytyi Koti-Ruoka kirjan sivuilta.

Ja täytyihän piirakoille tehdä myös munavoi. Tämä syntyi super-helposti keittämällä muna mikroaaltouunissa kovaksi ja lisäämällä siihen raejuustoa ja nokare voita.

Karjalanpiirakat

Kuori

2 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 1/2 dl vehnäjauhoja ja 4 dl ruisjauhoja

Täyte

5 dl vettä
3 dl riisiä
1 l maitoa
1 1/2 tl suolaa

Voiteluun

2 dl kiehuvaa vettä
50 g voita

Keitä täytteeksi riisipuuro ja anna jäähtyä. Sekoita vesi, suola, öljy ja jauhot ja vaivaa seos notkeaksi taikinaksi. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 25-30 osaan. Pyöritä palat palloiksi, painele ne litteiksi kakkaroiksi ja peitä muovilla. Ajele kakkarat kaulimella ohuiksi, pyöreiksi piirakankuoriksi. Käytä runsaasti ruisjauhoja. Pinoa kuoret limittäin pöydälle ja ripottele runsaasti jauhoja väliin. Peitä kuoret muovilla.

Levitä kuoret leivinpöydälle ja harjaa ylimääräiset jauhot pois molemmilta puolilta. Levitä täytettä piirakoille tasaiseksi kerrokseksi. Ummista piirakat poimuttamalla reuna täytteen päälle.

Paista piirakoita 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kasta ne kuumaan voi-vesiseokseen ja pane kulhoon. Peitä piirakat liinalla ja anna hautua pehmeiksi. Tarjoile lämpiminä munavoin kanssa.

1 comment:

  1. I visited Finland earlier this year and fell in love with these pies! My boyfriend is Finnish and I have been wanting to make these for him, do you have any tips??

    bonjoureats.blogspot.com

    ReplyDelete